Ενα Ερώτημα

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 20-21.9.2008 δημοσιεύθηκαν τέσσερεις εκλογικές δημοσκοπήσεις.  Της MRB για τον «Ελεύθερο Τύπο», της RASS για το «Παρόν», της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» και της OPINION για το «Βήμα».

Θεωρώ ότι συχνά οι δημοσκοπήσεις είναι  πολιτικά κατευθυνόμενες και δεν γίνονται με αξιόπιστο επιστημονικά τρόπο.  Θα προτιμούσα να υπάρχει ένα Δημόσιο Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων που να ελέγχεται από τους αρμόδιους επιστημονικούς συλλογικούς φορείς.

Παρ’ όλα αυτά επειδή όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά κι επειδή οι τέσσερεις αυτές δημοσκοπήσεις μπορεί εν μέρει να εμπεριέχουν αντικρουόμενες σκοπιμότητες, έκανα τους ακόλουθους υπολογισμούς:

 • Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων αυτών σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου για τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 34 χρόνια, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι 56,6%.
 • Αρκετοί ψηφίζουν με μαύρη καρδιά τα δύο αυτά κόμματα, γιατί δεν βλέπουν κάποια άλλη ρεαλιστική εκδοχή διακυβέρνησης της χώρας.
 • Ο μέσος όρος του αυθαίρετου(;) αθροίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων, των μικρότερων κομμάτων, των λευκών, των άκυρων, των αναποφάσιστων φτάνει στο 30,3%.
 • Παρέλειψα τις πιο «μπετοναρισμένες» ψήφους προς το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, παρ’ ότι και αυτό είναι σχετικό.

Το ερωτημά μου είναι «απλό» και «περίπλοκο;»:  Είναι αδύνατη, τώρα όχι αύριο, η εκπόνηση και συγκρότηση μιας αξιόπιστης, ρεαλιστικής, κοινωνικά δίκαιης και δημιουργικής, προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας;  Αναγέννησής της;
Που να αντιπαρέρχεται την πολυδοκιμασμένη και έωλη διακυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της πλειοψηφίας των ηγετικών στελεχών τους.  Που να εμπνεύσει και να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό.
Που να μην την μεταθέτει για το αόριστο μέλλον, όπως λέει μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ (Μ.Ο.10,2%), προσδοκώντας σε μια αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε μια θολή αριστερή διακυβέρνηση.

Αντέχει άλλο η κοινωνία, η χώρα, τέτοια σήψη, τέτοια φθορά, τόση αδικία, τόσο ψέμμα και τόση υποκρισία;  Τόση εθελοτυφλία;

Αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική, δημιουργική ή όπως θέλετε πείτε την, πολιτική δεν είναι αυτή, που φροντίζει πριν από όλα να δικαιώσει και να αναπαράξει τον εαυτό της.  Αλλά αυτή που μοχθεί στη πράξη για να υπηρετήσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών.  Αδιαφορώντας για τις ταμπέλες που για αρκετούς κι όχι εντελώς αδικαιολόγητα είναι επίφοβες.

Advertisements

6 thoughts on “Ενα Ερώτημα

 1. Παράθεμα: Γιατί οι 2 τους και μόνο; | Hint.gr
 2. Παράθεμα: Ενα Ερώτημα για τις δημοσκοπήσεις… | DentNEWS.net | Οδοντιατρική
 3. Καλημέρα κ.Κουμάνταρε,

  Μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς όσον αφορά στο μέλλον αυτής της χώρας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

  Η αλλαγή που πολλοί από εμάς οραματιζόμαστε δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αν δεν αλλάξουμε πρώτα σαν ατομικότητες και κατά συνέπεια σαν κοινωνία και τελικά σαν ανθρωπότητα. Και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε τις αξίες μας. Πως είναι δυνατόν να έχουμε πολιτικούς με σεβασμό στη ζωή αν δεν σέβονται οι ίδιοι τον εαυτό τους, πως είναι δυνατόν να εκτιμήσουμε ως κοινωνία τετοιου είδους πολιτικούς όταν δεν σεβόμαστε εμείς τον εαυτό μας και τη ζωή. Πριν από χρόνια ο Γκάντι πρότεινε να γίνουμε εμείς η αλλαγή που ονειρευόμαστε στον Κόσμο και νομίζω είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση.

  Και για να εφαρμόσουμε πρώτοι εμείς αυτά που στη θεωρία μας φαίνονται δίκαια, είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να βαδίσουμε στο μονοπάτι της αυτογνωσίας. Τότε θα δούμε ότι όλα είναι μέσα μας, όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνουμε η αλλαγή που ονειρευόμαστε είναι εδώ, η αγάπη, η κατανόηση, η συγχώρεση, η συμπόνια, η δύναμη. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε το φως μέσα μας.

  Παραμένω αισιόδοξη.

  Καλή συνέχεια,

  Ελένη

 4. Κατά κάποιον τρόπο εκπλήσσομαι με την θέση του ερωτήματος.

  Δεύτερον
  Νομίζω ότι θα μπορέσετε να απαντήσετε μόνος σας στο ερώτημα, αν απαντήσετε προηγουμένως στα εξής:
  1. Η κυβέρνηση που θα επιθυμούσατε θα επιβληθεί από κάποιον; (για παράδειγμα εξωγήινο) ή θα ψηφιστεί από τον λαό;
  2. Αν ψηφιστεί από τον λαό, με τι κριτήρια θα κρίνει ο λαός;
  3. Ποιό μυαλό θα χρησιμοποιήσει για να κρίνει ο λαός τα κριτήρια που έστω θα βρει; Με το μυαλό που έχει τώρα και το οποίο έχει διαμορφωθεί σχεδόν ανεπανόρθωτα από: κόμματα, εθνικισμούς, θρησκείες, κατεστημένα κάθε είδους, διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης, και ακόμα ακόμα διεφθαρμένη επιστήμη;….

  Αν τελικά μπερδευτείτε προσπαθώντας να απαντήσετε σε αυτά που σας είπα, χαλαρώστε και μέσα στην μαγική ατμόσφαιρα που φέρνει το πλησίασμα του ύπνου, παραμείνετε κι εσείς αισιόδοξος…

  Με την αγάπη μου

 5. Υποθέτω ότι στην ανεπανόρθωτη διαμόρφωση του μυαλού του λαού, στην οποία προσθέτετε κι εσείς ένα σχεδόν, θα θεωρείτε ότι συμπεριλαμβάνονται η ειρωνεία, η άσκοπη επιθετικότητα, η απόλυτη βεβαιότητα, η ψευδαίσθηση της ακινησίας, η ματαιότητα, η μετάθεση της ευθύνης στον υπόλοιπο πλην ημών λαό.
  Στη δκή μου αντίληψη συμπεριλαμβάνονται:
  1.Ο λαός δεν είναι μόνο ένα ενιαίο αφηρημένο στατικό σύνολο, άλλα άθροισμα ατόμων αντιφατικών κι ευμετάβλητων, μπερδεμένων. Στους μπερδεμένους κατατάσσω και τον ίδιο μου τον εαυτό, γιατί δεν με εκφράζει λογικά και συναισθηματικά η οποιαδήποτε θετική ή αρνητική βεβαιότητα.
  2. «Αν όλα είναι μάταια», τότε είναι επίσης μάταιη και η προηγούμενη φράση. Το μπέρδεμα λοιπόν πάλι κάνει την εμφάνισή του.
  3. Στη κίνηση δεν προσδοκώ κανέναν επίγειο ή ουράνιο παράδεισο. Απλά μου αρέσει η κίνηση, ακόμα κι όταν πράγματι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρές. Κι αυτές όμως για να ανιχνευθούν πρέπει να δοκιμαστούν. Στην αρχή πάντα οι πιθανότητες ήταν και είναι μικρές. Μια σπίθα μπορεί να ανάψει φωτιά στον κάμπο, μπορεί και να σβήσει.

 6. Όλα αυτά τα έκανα εγώ; και ειρωνεία και άσκοπη επιθετικότητα και απόλυτη βεβαιότητα και ψευδαίσθηση της ακινησίας και ματαιότητα και μετάθεση της ευθύνης στον υπόλοιπο πλην εμού λαό;
  (Ντούκου)
  1. Αν εννοείται πράγματι ότι κατατάσσετε τον εαυτό σας στους μπερδεμένους και δεν αποτελεί αυτό σχήμα λόγου, δεν αντιλαμβάνομαι την επιθετικότητά σας. Έτσι θα ξεμπερδέψετε τα πράγματα; (Ή μήπως δεν την αντιληφθήκατε;)
  2. Δεν είπα εγώ ότι όλα είναι μάταια. Εσείς το λέτε. Εγώ απλώς εξέφρασα αυτό που βλέπω γύρω μου και θεωρώ ότι στην επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. (Βέβαια όπως ήταν φυσικό το μυαλό σας πήγε στο όλα είναι μάταια).
  3. Αν εσείς παίρνετε σαν δεδομένο ότι: Ο λαός δεν είναι μόνο ένα ενιαίο αφηρημένο στατικό σύνολο, άλλα άθροισμα ατόμων αντιφατικών κι ευμετάβλητων, μπερδεμένων και μέσα στους μπερδεμένους κατατάσσετε και τον εαυτό σας, τότε η απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι: κατά την γνώμη μου, ναι είναι αδύνατη. Γιατί πώς είναι δυνατόν λαός αντιφατικός ευμετάβλητος και μπερδεμένος, να συγκροτήσει μια κυβέρνηση όπως την φαντάζεστε. (Νομίζω ότι αν από τις απαιτήσεις σας βγάλετε εκείνο το ρεαλιστική, κάτι μπορεί να γίνει).
  4.Όταν μίλησα περί διαμορφώσεων που έχει υποστεί ανεπανόρθωτα ο λαός δεν εννοούσα ότι αυτό έγινε και τελείωσε (στατικότητα) αλλά ότι γίνεται συνεχώς και ακατάπαυστα από τις φαύλες δυνάμεις που ανέφερα (κινητικότητα). Το σχεδόν το είπα για να αφήσω απέξω κάποιους που κατόρθωσαν μετά από προσπάθειες να ανατρέψουν σε κάποιο βαθμό την διαμόρφωση που υπέστησαν όταν ήταν μικροί. (Μήπως διαφωνείτε για τις διαμορφώσεις;)
  5.Μια σπίθα πράγματι μπορεί να ανάψει φωτιά στον κάμπο όχι όμως και στον βάλτο. Εκεί σίγουρα θα σβήσει.
  6. Προτάσεις διακυβέρνησης μπορεί να κάνει όποιος θέλει, ακόμη και ο Σύριζα (Όταν ξέρει ότι δεν πρόκειται ποτέ να τις εφαρμόσει). Ε και λοιπόν; Απλώς θέλετε να ακούσετε μια πρόταση ή θα θέλατε να έχει και πιθανότητες επιτυχίας; Γιατί αν την κάνει ο Σύριζα, ποιός θα τον ψηφίσει;
  7. Τελικά, αν προσεγγίσουμε το θέμα επί χάρτου όλα είναι πιθανά. Όταν όμως μεταφερθούμε στο πεδίο, τότε, λυπάμαι που θα σας απαντήσω, ούτε μιά στο εκατομμύριο. Αν οι πιθανότητες σας ικανοποιούν, και μια και σας αρέσει η κίνηση, ορίστε κάντε τη. Τι σημασία έχει αν θα πετύχει ή δεν θα πετύχει; Η κίνηση θα έχει γίνει.

  Με την αγάπη μου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s