Ενα Αίνιγμα

                                                 

Τι σχέση έχουν μεταξύ τους;

Το Βατοπέδιο, η ορθο-δοξία, η μισαλλοδοξία, ο μοναχισμός, ο πλουτισμός, ο προσκυνητισμός.  

Ο ζάπλουτος γάμος στη Θεσσαλονίκη, του και νυν αντιπροέδρου του ποδοσφαιρικού «ΗΡΑΚΛΗ», μεγαλοδημοσιογράφου «υπερασπιστή του λαού», που ερχόταν πρώτος στην τηλεθέαση. 

Ο ζάπλουτος γάμος του αυτοαποκαλούμενου σοσιαλιστή, υπαπιστή πρώην πρωθυπουργού, στο Παρίσι. 

Η παρουσίαση του γάμου μεγαλοδικηγόρου με μανεκέν και στη συνέχεια της αντιδικίας μεταξύ τους, από υποτιθέμενα έγκαιρα κι έγκυρα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. 

Η ανάδειξη της ιδεολογίας της «Μαύρης Τρύπας» από τις πιο προβεβλημένες στήλες, της υποτιθέμενης πιο προοδευτικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας. 

Ο πάλαι ποτέ διορισμός, από «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, διευθυντή της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία Κυριακάτικης εφημερίδας σε διοικητή του Αγίου Όρους. 

Ο έλεγχος της ροής της πληροφόρησης από 10 συγκεκριμμένα άτομα-ιδιοκτήτες ΜΜΕ με συγκεκριμμένη ιδιοσυγκρασία και συγκεκριμμένες δραστηριότητες. 

Η ανάδειξη δίπλα σε όλους ανεξαίρετα τους πρώην πρωθυπουργούς ατόμων «που δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους» σε κορυφαίους συμβούλους. 

Ο πάλαι ποτέ γραμματέας σοσιαλιστικού κόμματος που περνούσε τον καιρό του παίζοντας συναλλαγές δισεκατομμυρίων στο χρηματιστήριο. 

Ο υπουργός που φοροδιεύφεγε μέσω εταιριών στο εξωτερικό, ο υπουργός του ΙΚΑ που δεν πλήρωνε εισφορές στο ΙΚΑ, ο υπουργός Πολεοδομίας που δεν τηρούσε τους κανόνες της πολεοδομίας. 

Ο καναλάρχης εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που καταδικάστηκε για βαρβάτες πολεοδομικές παραβάσεις, δίχως ποτέ να εφαρμοσθεί η καταδίκη του. 

Ο διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα που αποδεδειγμένα λάδωνε, αλλά μέχρι τώρα δεν ανακρίθηκε, το ομολογημένο λάδωμα από την ίδια εταιρεία κομμάτων που, συναινετικά, ξεχάστηκε, καθώς και το ποιός συνεργαζόταν με την Siemens για χρόνια στην Ελλάδα και τυγχάνει να ήταν πρώην πράκτορας μυστικών υπηρεσιών πρώην χώρας του ανατολικού μπλοκ και νυν να έχει έδρα στο όνομα του πάλαι ποτέ κομμουνιστή πατρός του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. 

Τα ντολμαδάκια στη Κρήτη του πατρός Μπους που πριν γίνει πρόεδρος ήταν κι επικεφαλής της CIA.

O νυν κληρονομικός, ελέω ονόματος, πρόεδρος σοσιαλιστικού κόμματος που κυβέρνησε την Ελλάδα 20 χρόνια και στο πρόσφατο συνέδριό του κόμματος, όπως κι ο προκάτοχός του πρόεδρος, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να πεί ούτε μια λέξη για τη διαφθορά. 

Ο νυν, ελέω ονόματος κληρονομικός, πρωθυπουργός που είχε ως κεντρικό συμβουλό του επί του πολιτισμού, στην υποτιθέμενη κοιτίδα, τον κ. Ζαχόπουλο, που με τη σειρά του είχε ως κολλητό του φίλο τον καλλιτέχνη-σκηνοθέτη της ταινίας «Η γκομενάρα από το Μέτσοβο», ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί μέλος κρατικών κριτικών επιτροπών. 

Παλιοί και νεόκοποι ηγέτες του σοσιαλισμού, του φιλελευθερισμού, που εξακολουθούν να μιλούν με θρησκευτική προσήλωση στον –ισμό τους, αποφεύγοντας να προσδιορίσουν το συγκεκριμμένο περιεχόμενό τους, του παρελθόντος και του παρόντος, κι επίσης δεν κάνουν καμμιά ουσιώδη αναφορά σε άλλες σημαντικές παραμέτρους της κοινής πολιτικής μας ζωής. 

Παλιοί και νεόκοποι επαναστάτες, μεταρρυθμιστές, λυτρωτές, εξυγιαντές, βουτηγμένοι όλοι μας λίγο ως πολύ, στην έπαρση, στην αλαζονεία, στη μισαλλοδοξία, που τσακωνόμασταν και τσακωνόμαστε για το φάρμακο, ενώ ο άρρωστος ψυχοραγεί στα χέρια μας.  

Όλοι αυτοί, εμείς, που λέγαμε και λέμε, πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει, τι να κάνεις, αφού φταίει το κακό μας ριζικό ή κάποιοι άλλοι, συμμετέχοντας κι απολαμβάνοντας(;) τη σαπίλα και τη φθορά. 

Κάπου μέσα στη δεκαετία του 1980 ο τότε Γερμανός Πρόεδρος Ρίχαρντ Βάϊτσέκερ είχε πεί: « Στη Γερμανία ο φασισμός κέρδισε όχι επειδή υπήρχαν πολλοί φασίστες, αλλά επειδή δεν υπήρχαν πολλοί δημοκράτες».

Advertisements

7 thoughts on “Ενα Αίνιγμα

 1. Ένα σχόλιο που έλαβα με email και το προσυπογράφω.

  Βάλε μέσα τον καθηγητάκο που διώχνει τα παιδιά από την πίσω πόρτα, μην τον πάρει είδηση ο διευθυντής,
  το γιατρό που δεν σου χειρουργεί το σπασμένο χέρι αν δεν πέσει το φακελλάκι,
  τον έμπορο που σου δίνει στη ζούλα το μικρότερο νούμερο επειδή δεν έχει το μεγαλύτερο,
  το μπακάλη που πασάρει στη γηραιά μαμά μου το ληγμένο,
  τον καθηγητή Πανεπιστημίου που σπρώχνει το δικό του βιβλίο στους φοιτητές του με το πρόσχημα ότι από εκεί βάζει τα θέματα,
  και άλλα και άλλα και άλλα και θα συμφωνήσω απολύτως.
  » Κι εσύ, αδερφέ μου, φταις καμπόσο», που έλεγε κι ο μακαρίτης Χικμέτ.
  Λ.Μ.

 2. Αγαπητέ Κύριε,
  ενώ το ποστ σας είναι πικρό, δεν έχει την χαρακτηριστική κοπρολάγνα διάθεση που έχουμε συνηθισει. Έχει οργή και αγανάκτηση αλλά είναι ψύχραιμο και διαυγές, δεν εκτονώνεστε κι όποιον πάρει ο Χάρος. Αυτό σας τιμά και αποτελεί προσφορά. θα ήθελα μόνο να προσθέσω πως η χυδαία τηλεοπτική πραγματικότητα λέει εν μέρει τα ίδια.. το ίδιο και πολλοί συμπολίτες που αγανακτούν μ΄χρι να τους δοθεί η ευκαιρία να «ατιμήσουν..» είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνετε τι εννοώ. Γι’αυτό τον λόγο πρέπει πάντα να προσθέτουμε σ’αυτούς τους απολογισμούς πως αν ο κόσμος μας (καθώς και ο τόπος μας) είναι μόνον τόσο χάλια είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι κάνουν σιωπηλά ότι μπορούν. Αυτοί είναι πιο σημαντικοί και δεν επιτρέπεται να διαγράφονται, είναι επικύνδινο και νοσηρό. Με τον ίδιο τρόπο που αισθάνομαι πως θα μπορούσα να έχω γράψει το πόστ σας, πιθανολογώ πως θα μπορούσατε να είχατε γράψει εσείς το σχόλιο μου, χάριν δικαιοσύνης.. Και πάλι χαίρετε!

 3. Θα συμφωνήσω με την παρατήρηση «για το αν ο κόσμος μας είναι μόνο τόσο χάλια, είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι κάνουν σιωπηλά ότι μπορούν». Δεν θα συμφωνήσω πως «η χυδαία τηλεοπτική πραγματικότητα λέει εν μέρει τα ίδια» με «Το αίνιγμα». Αντίθετα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, λέει πως 10 άτομα-ιδιοκτήτες ΜΜΕ ελέγχουν κατά το γούστο τους τη ροή της πληροφόρησης στην Ελλάδα. Και για περισσότερα βλ. το κείμενο «Μια Δημόσια Πρόταση για την Επικοινωνία κι Ενημέρωση», που υπάρχει στο μπλογκ. Τη δικαιοσύνη-ισορροπία που αιτούμαστε, ας προσπαθούμε να την εφαρμόζουμε.

 4. Δε διαφωνώ μαζί σας είναι προφανές. Το σημείο που αναφέρομαι είναι άλλο κι αυτό διότι θεωρώ πως οι διαπιστώσεις δεν αρκούν. Τις κάνουμε όλοι και απ’ ότι βλέπετε.. Και εκτιμώ πως όταν εμφανίζονται μονόχρωμα, αυτό ευνοεί τους πονηρούς διότι μοιάζει να μην γίνεται τίποτα και να μην μπορεί να γίνει τίποτα. Τι άλλο να πω; Το θέμα το ειδικό στο οποίο τόσο ουσιαστικά δοκιμάζεται να προτείνετε λύση είναι ένα μεταξύ πολλών. Απλώς σημειώνω ένα γενικότερο πλαίσιο το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

 5. φοβάμαι πως δεν θα μπορεσω να απαντήσω σε κανένα από τα αινίγματα. απέχω από την ενημέρωση που προσφέρουν τα ΜΜΕ, ενάμιση χρόνο τώρα. λίγο ραδιόφωνο, τα βασικά, οικονομική επισκόπηση, χωρις ονόματα και διευθύνσεις και από κει και πέρα, όλα μου φαίνονται παραλλαγή στο ίδιο θέμα. ξέρουμε πολύ καλά τί γίνεται από σκάνδαλα και λαμογιές και μίζες, αλλά αγνοούμε το διεθνές σκηνικό, τους ευρωπαικούς θεσμούς, τα δικαιώματα των πολιτών, των προφύγων, των μεταναστών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες κοκ κοκ για να μην μιλήσω για τον καταναλωτικό μικρόκοσμό μας που διευρύνεται και πάει…
  σας χαιρετώ

 6. Από τις ψυχραιμότερες «ακτινογραφήσεις» της νεοελληνικής πραγματικότητας. Το κακό αγαπητέ μου συνblogοδοιπόρε είναι πως η γάγγραινα έχει εξαπλωθεί και προς τα κάτω. Δεν ευθύνονται αποκλειστικώς οι πολιτικοί-πολιτικάντηδες. Ευθυνόμαστε και όλοι εμείς, που κατά καιρούς, χαλαρώνουμε τις αντιστάσεις μας. Εμείς που πάμε στο πολιτικό γραφείο για να κερδίσουμε το ρουσφετάκι μας από ανθρώπους με τους οποίους ούτε για καφέ δεν θα βγαίναμε. Ευθυνόμαστε εμείς που λέμε «μάγκα» το λαμόγιο και κορόιδο τον έντιμο. Το ερώτημα είναι: την ημέρα που πάμε να ασκήσουμε το νόμιμο εκλογικό μας δικαίωμα, κοιταζόμαστε στον καθρέφτη πριν ξεκινήσουμε για το εκλογικό κέντρο;

 7. Το κοινό τους είναι ότι όλοι αποτελούν ψευδαισθήσεις, φυσιολογική συνέπεια μυαλών που έχουν υποστεί κοινό ή παρεμφερή προγραμματισμό.

  Με την αγάπη μου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s