Πως Θα Καλυφθεί το Κενό;

Από όποια σκοπιά κι αν κοιτάξει κανείς τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2009, το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι η πρωτόγνωρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος.  Όχι μόνο της κυβέρνησης, όχι μόνο του δικομματισμού, αλλά και των αριστερών κομμάτων.  Αυτό  αποδεικνύεται κι απο την  πρωτοφανή για την Ελλάδα  αποχή, αλλά κι από τη μείωση των ψηφοφόρων όλων των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων. 

Η μείωση αυτή υπάρχει,  έστω και διαφοροποιημένα για το κάθε κόμμα, ακόμα κι αν ψήφιζαν οι απέχοντες σε αυτές τις εκλογές.  Η κυβερνητική ΝΔ συνετρίβη. 
Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει εκλογικά, δηλαδή σε πραγματικούς ψήφους, τη συντριβή της πρώτης κι ας την προσπέρασε, αφού κι αυτή έχασε ψηφοφόρους.  Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης έχασαν ψήφους.  Μόνοι κερδισμένοι είναι οι δύο σχετικά νεότευκτοι, οι Οικολόγοι και ο ΛΑΟΣ, καθώς και το άθροισμα των λοιπών μικρότερων συνδυασμών.  Κι αυτοί όμως δεν βρίσκονται έξω την κινούμενη άμμο που συγκροτεί σήμερα το εκλογικό σώμα. 

Ο ΛΑΟΣ πήρε(προσωρινά;) ψήφους απο τη ΝΔ, ενώ στη Θεσσαλονίκη όπου είχε συγκριτικά ισχυρή δύναμη, έχασε ψήφους από το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο.  Οι Οικολόγοι σε συνθήκες απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και διαρκούς επιδείνωσης των οικολογικών συνθηκών ήταν φυσικό να αγρεύσουν κι αυτοί(πόσο σταθερά;) ψήφους. 

Το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών(φύση-κυνήγι-ψάρεμα-παράδοση), που ξεπέρασε τη ΔΡΑΣΗ των κ.κ. Μάνου, Κοντογιαννόπουλου, Μπουτάρη και σχεδόν ισοψήφισε με το Μακεδονικό Μέτωπο των κ.κ. Παπαθεμελή και Ζουράρη, προσθέτει επίσης τη δική του υπερρεαλιστική πινελιά στο εκλογικό σκηνικό.

Κι ύστερα από όλα αυτά έρχεται, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής να δηλώσει για νιοστή φορά, ότι θα συνεχίσει με ακόμα πιο αποφασιστικούς ρυθμούς το έργο του.  Ο Γ. Παπανδρέου περιχαρής να λέει «κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικούλαού» με ένα λίγο πάνω από το ένα τρίτο των ψηφισάντων και με μια αποχή σφαλιάρα.  Από κοντά, σε ένα διαγωνισμό ευτυχίας, ο άσπονδος σύντροφός του Β.Βενιζέλος  να προοιωνίζει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.  Η Α. Παπαρήγα, με επίσης χαμένο το ΚΚΕ, να χαμογελά για την αντοχή των κομμουνιστών  και μέσα της ακόμα πιό πολύ για τον ακόμα πιό πολύ χαμένο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μια πικραμένη ιστορία….  Γέννησε ελπίδες.  Τις σπατάλησε(;) έχοντας στο νου του όχι την Άνοιξη της Ελλάδας, αλλά την αυτοαναπαραγωγική «Άνοιξη της Αριστεράς».  Ασχολήθηκε πιο πολύ, παρά τους επί μέρους αγώνες του, όχι με τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για την έξοδο της χώρας και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού από το τέλμα,  αλλά με τον άγονο υπερκερασμό του ΚΚΕ, τη νεκρανάσταση των εσωκομμουνιστικών ανταγωνισμών, για να καταλήξει σε μάλλον φτηνές  δημαγωγίες και τακτικισμούς.

Από αυτή την ανάλυση δεν πρέπει να αφήσουμε απ’ έξω εμάς τους πολίτες.  Όποιος κοροϊδεύει τον άλλον κοροϊδεύει τα μούτρα του.  Ορθώς μουτζώθηκε το πολιτικό σύστημα.  Αν μουτζώσουμε και τους εαυτούς μας, υπάρχει ελπίδα.  Το νέο δεν μπορεί να είναι δημιουργικό δίχως συμμετοχή, προσπάθεια, θυσία και  τη μέγιστη δυνατή ενότητα.  Αλλιώς το κενό που έχει ήδη δημιουργηθεί θα καλυφθεί από τις πιό ιδιοτελείς ανίκανες και καταστροφικές  δυνάμεις, όποιο πρόσημα κι αν αυτές φέρουν.

Advertisements

One thought on “Πως Θα Καλυφθεί το Κενό;

 1. To «κενό» είναι κάτι που γεμίζει. Αυτό που ζούμε δεν είναι το κενό. Είναι πλήρες μέτριων και αδιέξοδων πολιτικών, που αλληλοϋποστηρίζονται.
  Είναι πλήρες από μια λάθος παιδεία, όπως μας τη δίνει το σχολειό και η τηλεόραση.
  Για να γεμίσει το παρόν θέλει δουλειά πολύ.
  Είναι ένα παρόν γεμάτο από λάθος παραδοχές.
  Να βρούμε τις πρωταρχικές αλήθειες και τα αντίστοιχα ψέματα. Χωρίς γνώση δεν υπάρχει επανάσταση.
  Τα υπόλοιπα τα έχει πει ο Ν.Η. στο προηγούμενο ποστ.
  Να βάλουμε κάτω μερικά βασικά λάθος πράγματα.

  Βάζοντας για συζήτηση μερικά βασικά ψέματα, πάνω στα οποία στηρίζεται το σύστημα, ανοίγουμε το δρόμο για να βρουν τη λύση οι συμμετέχοντες στους διαλόγους.
  1. Προσωπικά, δεν ξέρω με τι να αντικαταστήσω τη σημερινή αθλιότητα που λέγεται σχολείο.
  Όμως, η ψεύτικη «επιστημοσύνη» του πρέπει να αποκαλυφθεί. (Πρόσφατα ο ΟΟΣΑ μίλησε για παιδιά με κατάθλιψη στην Ελλάδα).
  2.΄Ισως, να ξέρω κάποια πράγματα για τα ΜΜΕ, αλλά κι αυτά είναι λίγα.
  Πρέπει, όμως, κάθε στιγμή, να αποκαλύπτουμε το ψέμα που λένε και την αλήθεια που δε λένε.
  3. Επίσης, δεν ξέρω με τι πρέπει να αντικατασταθεί το τραπεζικό σύστημα, ξέρω, όμως, ό,τι όσο γίνεται περισσότεροι ευρωπαίοι πρέπει να μάθουν την αλήθεια για το ποιος τυπώνει το χρήμα και πώς τα κράτη και οι πολίτες χρεώνονται.

  Σ’ αυτές τις λίγες γραμμές, προσπάθησα να ακουμπήσω και να στοχεύσω τα τρία θέματα, που αποτελούν τους τρεις πυλώνες στήριξης του συστήματος που λέγεται «δημοκρατία», αλλά δεν είναι.
  Ο στόχος μας είναι απλός:
  Η αποκατάσταση της δημοκρατίας.
  Δημοκρατία πολιτική και οικονομική. Δημοκρατία, που δεν θα την εκχωρούν οι «εκπρόσωποι» σε όσους πληρώνουν καλά.
  Το περιεχόμενο θα το δώσει ο διάλογος ανθρώπων, που έχουν βρει τις κρυμένες αλήθειες και ξέρουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s