Μπρος Γκρεμός και Πίσω Πρωτοβουλία

Υπάρχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην κοινωνική και πολιτική μας ζωή.  Σύντομα, σε λίγους ή περισσότερους, μήνες θα γίνουν εθνικές εκλογές.  Με βάση το ισχύον αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές, είναι σχεδον βέβαιο, ότι από τις επερχόμενες εκλογές θα προκύψει μια κυβέρνηση μειοψηφίας στο εκλογικό σώμα, που θα αποτελείται από πολιτικά στελέχη ίδιας νοοτροπίας με αυτά που κυβερνούν τη χώρα εδώ και δεκαετίες.  Τα ενδεχόμενα σενάρια για το ποιοί θα σχηματίσουν μια τέτοια κυβέρνηση είναι: Αυτοδύναμα το ΠΑΣΟΚ.  ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με Οικολόγους και πράγμα λιγότερο πιθανό σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε συνεργασία με τον ΛΑΟΣ.  Μπορεί και να μην συγκροτηθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ξαναγίνουν εκλογές, όπου πλέον με τον ακόμα πιο πλειοψηφικό προβλεπόμενο εκλογικό νόμο θα κατορθωθεί τελικά η εφαρμογή ενός από τα παραπάνω σενάρια.

Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε, στο πρωθυπουργικοκεντρικό πολιτικό μας σύστημα,  ως πρωθυπουργό έναν Γ. Παπανδρέου ή έναν Κ.Καραμανλή, κορυφαίους υπουργούς κάποια από τα υπάρχοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ,  εν μέσω των ίδιων κι ακόμα οξύτερων κοινωνικών, οικονομικών, εθνικών κ.λ.π. προβλημάτων.  Ω τι ευτυχία.

Μπορεί να αποτραπεί αυτό τό «λαμπρό» κι «ελπιδοφόρο» μέλλον;

Μπορεί.  Αν συστρατευτούν όσες κι όσοι δεν το επιθυμούν σε μιαν άλλην      πολιτική.  Αν δεν νίψουν τα χέρια τους ή αν δεν τα τρίψουν χαιρέκακα.

(Το άθροισμα όσων πήγαν με χαρά; να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ δεν ξεπερνά το 50%, όλων των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές του 2007).

 

Ποιά μπορεί να είναι μια άλλη πολιτική, τι θα την συνθέτει;  Η απάντηση μπορεί να είναι και μονολεκτική.  Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α.

 

Δημοκρατία σημαίνει:  Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στοιχειωδώς  ίσων ευκαιριών στην αρχή της ζωής τους.  Υγείας, Ασφάλειας, Αξιοπρεπούς Διαβίωσης, Παιδείας.  Όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα ισοδύναμης  ενημέρωσης, έκφρασης γνώμης και ψήφου.  Όλοι είναι ίσοι απέναντι στον δημοκρατικά ψηφισμένο νόμο.

 

Αν εφαρμόσουμε αυτές τις απλές αρχές ή όποιες άλλες συμφωνηθούν, όλα τα άλλα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Τουλάχιστο σίγουρα πολύ καλύτερα από ότι τα αντιμετωπίζει το υπάρχον πολιτικό καθεστώς της αντιδημοκρατίας, της κατευθυνόμενης ενημέρωσης, της κομματοκρατίας, της αδιαφάνειας, της έλλειψης ισονομίας, της αναξιοκρατίας,  των τυχάρπαστων επιλογών, των προσωπικών στρατηγικών, της άγονης κοκορομαχίας, της κοινωνικής αδιαφορίας κι αδικίας.

 

Γύρω από αυτό το αίτημα-στόχο μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή δημιουργική ενότητα, ικανή να ενεργοποιήσει τις καλύτερες ιδιότητες όλων των πολιτών, ικανή να διεκδικήσει να έχει καθοριστικό λόγο στη διακυβέρνηση της χώρας, στον καθορισμό δηλαδή των συλλογικών παραμέτρων της ζωής μας.

Διεκδικώντας την εφαρμογή της Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον εαυτό της, αυτή η νέα πανελλήνια πολιτική συσπείρωση (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ;) θα επιδιώξει να λύσει όλα τα υπάρχοντα κοινά προβλήματα μέσα από τη συμμετοχή, τη μελέτη, το διάλογο, τη σύνθεση, την εφαρμογή της αρχής της πλειοψηφίας.  Δίχως ιδεοληψίες ή φαντασιακές «λύσεις».  Μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, οικολογικής στρατηγικής, εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής στρατηγικής, δημοκρατικής και δίκαιης διαχείρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Οικουμένη.

Σε αυτή τη συσπείρωση έχουν θέση πολίτες από όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα, που επιθυμούν να συμβιώσουν δημοκρατικά με τους συμπολίτες τους και να συμμετέχουν πρωτοβουλιακά στον καθορισμό της κοινής τους ζωής.  Σχηματικά έχουν θέση, όσοι ξεκινούν από την δημοκρατική αναρχία και φτάνουν μέχρι τη δημοκρατική φιλελεύθερη εντιμότητα.  Πολίτες, οργανώσεις, κόμματα.

Η συγκρότηση αυτής της νέας πολιτικής κίνησης μπορεί να γίνει με τον σχηματισμό επιτροπών πρωτοβουλίας σε χώρους κατοικίας, δουλειάς, σπουδών.  Όλα τα συλλογικά σώματα κι οι συντονιστικές επιτροπές που θα χρειαστεί να συγκροτηθούν,  θα εκλεγούν μεσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και το ίδιο θα συμβεί και με τους υποψήφιους βουλευτές. 

Ο στόχος είναι η συσπείρωση να συγκροτηθεί άμεσα (χθες όπως λέγεται), να ενώσει τις ευρύτερες δυνατές δυνάμεις και να κατέβει στις ερχόμενες εκλογές, εφ’ όσον έχει βάσιμη προοπτική να συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα διψήφιο εκλογικό ποσοστό, ικανό δηλαδή να επηρεάσει τον τρόπο της αυριανής διακυβέρνησης της χώρας.

Μιλάμε για μιαν απόπειρα πολιτισμικής αναγέννησης-στροφής της χώρας. Τώρα.

Advertisements

8 thoughts on “Μπρος Γκρεμός και Πίσω Πρωτοβουλία

 1. Δηλαδή αν δεν μπορεί να είναι διψήφια να μη γινει; Εγω θεωρώ οτι με αυτο που λες βρήκα τι να ψηφίζω για να μη κανω αποχή ακόμα κι αν έχει κλάσμα του μονοψήφιου. Κι ειμαι σιγουρος οτι συμφωνούν πολλοί κανένες και καθένες (τόσο ανάμεσα σε αυτους που διαβαζουν το κανενας καθενας όσο κι ανάμεσα σ’αυτους που δεν ξερουν οτι υπάρχει και τους μοιάζει)

 2. Πολιτική κίνηση, για μένα σημαίνει πολιτική πράξη, τώρα. Πολιτική συσπείρωση, που διεκδικεί ζωτικό χώρο για αποφάσεις συμπολιτών, τώρα.
  Δεν είμαι σε θέση να πείσω κανέναν άλλο, έξω από τον εαυτό μου, σε μια τέτοια πρωτοβουλία.
  Αυτόν τον έχω πείσει.

 3. Πέρα από πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές, χωρίς να διαφωνώ με τις καλές προθλεσεις μίας τέτοιας ή παρόμοιας κίνησης, θέλω να βάλω ένα ΣΟΒΑΡΟ πρακτικό πρόβλημα :
  δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει μία τέτοια κίνηση.

  Αντίθετα, προλαβαίνουμε μιά χαρά να διατρανώσουμε την απέχθειά σε ό,τι αναφέρθηκε και έρχεται να μας καταπλακώσει, διακηρύσσοντας ότι η σημαντική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, δηλαδή ΑΠΟΧΗ-ΑΚΥΡΟ-ΛΕΥΚΟ πρέπει να είναι πάνω από 75%.
  Όλοι τους θα βαρέσουνε διάλυση και θα γίνει αυτό το ωραίο που λέμε : σπάστα και ξαναρίξτα …

 4. Καλημέρα σας
  Θα ήθελα να πω κι εγώ τη γνώμη μου. Πιστέυω ότι δεν υπάρχει χρόνος για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων, γιατί, πολύ απλά, μας έχουν πιάσει στον ύπνο. Αργήσαμε να αντιληφθούμε τι γίνεται γύρω μας και αν δεν είχε γίνει τόσο μεγάλη αποχή στις εκλογές ακόμη δεν θα είχαμε καταλάβει τι συμβαίνει. Αυτό που με προβληματίζει είναι η εισβολή μεταναστών τώρα τελευταία, η οποία γίνεται ολοένα περισσότερη και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να τους παραχωρήσουν σπίτια, εργασία και, το κυριότερο, να τους δώσουν την ελληνική υπηκοότητα. Αυτό το τελευταίο πολύ φοβούμαι ότι έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και δεν μας το έχουν πει. Δεν έχω τίποτε εναντίον των μεταναστών ούτε και είναι υπαίτιοι για όλα αυτά, αλλά αν πάρουν υπηκοότητα τόσοι πολλοί και τόσο γρήγορα, δεν νομίζω ότι θα έχει και τόση σημασία αν πάμε να ψηφίσουμε ή αν δεν πάμε καθόλου. Όπως καταλαβαίνετε, θα ψηφίζουν αυτοί για εμάς και κανείς δεν θα ενδιαφέρεται για το τι θα κάνουμε. Άλλωστε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδειξαν ότι σχεδόν το 35% των ψηφοφόρων εξακολουθεί να ψηφίζει τα δυο μεγάλα κόμματα, και δεν βλέπω να αλλάζει κάτι μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν δημιουργηθεί τώρα κάποια πρωτοβουλία, θα πρέπει να παρουσιαστεί στον κόσμο και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εμφανιστεί στην τηλεόραση. Μόνο έτσι θα μπορέσει να την μάθει ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα και, κυρίως, στην Αθήνα όπου είναι συγκεντρωμένοι οι μισοί Έλληνες και δεν είναι εύκολο να μιλήσεις σε όλους. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι θα υπάρξει κανάλι που θα δεχτεί να παρουσιάσει κάτι τέτοιο με τον τρόπο που πρέπει; Εκτός αν υπάρχουν ήδη αρκετά άτομα που συμφωνούν να γίνει αυτή η κίνηση και δεν υπάρχει η ανάγκη της τηλεοπτικής προβολής, οπότε δεν χρειάζεται να το κουβεντιάζουμε, μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα.
  Ειλικρινά δεν ξέρω καθόλου τι θα μπορούσε να γίνει και πώς θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που βρισκόμαστε. Αν έχετε εσείς σκεφτεί κάτι, καλό θα είναι να το πείτε. Πρόκεται για μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία αυτή που έχετε σκεφτεί, αλλά πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει; Υπάρχουν άτομα που συμφωνούν; Προσωπικά συμφωνώ, άσχετα και αν πιστεύω ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, γιατί δεν βλέπω τι άλλο μπορεί να γίνει. Ούτε και θα ήθελα να συμμετάσχω σε κινήσεις που βλέπω να γίνονται τελευταία, στις οποίες συμμετέχουν ακροαριστεροί που έγιναν ξαφνικά χριστιανοί, μαζί με δεξιούς που από το φόβο τους έγιναν ξαφνικά ακροαριστεροί με δεξιές αντιλήψεις και ακροδεξιούς που δεν εμπιστεύονται τον Καρατζαφέρη και από κοντά να έχουν και την εκκλησία να τους υποστηρίζει. Εκείνο που νομίζω είναι ότι βρισκόμαστε πλέον σε νέες συνθήκες και δεν πρόκειται να αλλάξει το σκηνικό στην Ελλάδα με συνεργασίες ανθρώπων που δεν το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό. Για να μην πω ότι πιστεύω πως το πρόβλημα δεν είναι καθαρά ελληνικό και η αντίδραση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς εδώ τώρα.

 5. ποτέ δεν είναι αργά, όταν ΔΕΝ βάζεις χρονοδιαγράμματα στον εαυτό σου.
  Όποιος τα βάζει, πρέπει να τα τεκμηριώνει σαν εφικτά. Δεν ανατρέπεται έτσι εύκολα η κατάσταση αδράνειας στην οποία έχουν περιπέσει άπαντες. Και ζώντας μέσα στην κοινωνία, δεν έχω βρει την απάντηση, για το πώς η αδράνεια θα γίνει δράση.
  Και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Στα λόγια πολλοί θα συμφωνήσουν. Πόσοι θα ακολουθήσουν; Και όταν μιλώ για «ακολουθία» δεν εννοώ ότι κάποιοι είναι μπροστά και κάποιοι ακολουθούν, όπως τα πρόβατα τον τσοπάνη. Πόσοι θα συμμετάσχουν;
  Γι’ αυτό μίλησα μόνο για μένα.
  Δε με χαλάει το πότε. Μια στιγμή και μια αιωνιότητα είναι η ζωή μας.
  Αυτονομία ενεργών ανθρώπων.
  Δομές; Αρχές;
  Είδατε τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ;
  Οι τάσεις και οι ιδέες έγιναν μηχανισμοί και καταβροχθίστηκαν. Το πιο δημοκρατικό κόμμα του σημερινού πολιτικού συστήματος.
  Αφορά όλους.
  Επιβεβαιώνει, βέβαια, τον σκεπτικισμό και το σκεπτικό του Δημήτρη, η εξέλιξη αυτή.
  Η υπεροψία του αρχηγού. Η αγωνία της καρέκλας.
  Δημοκρατική Συμπολιτεία, με ανθρώπους, που πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες απόψεων, ιδεών ή θεωριών:
  Αυτές που αποδείχθηκαν λάθος. Κι αυτές που δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα λάθος.
  Η σημερινές ηγεσίες νομίζουν ότι είναι αλάνθαστες.
  Η κρίση του συστήματος πλήττει όλους. Κι εμάς.

 6. Και, φυσικά, η δημοκρατία δεν είναι υπόθεση μιας χώρας.
  Το νόμισμα, οι θεσμοί και οι νόμοι διακατέχονται από την ολιγαρχική Ε.Ε.
  Σε πρώτη φάση, ευρωπαϊκή δημοκρατική δικτύωση, στηριγμένη σε δυο τρια πράγματα, το εξής ένα:
  Δεν υπάρχει δημοκρατία ή δημοκρατικός θεσμός, όταν το νόμισμα της χώρας ή των χωών έχει γίνει εμπόρευμα στα χέρια των τραπεζιτών, οι οποίοι το δανείζουν με υπέρογκα επιτόκια, στα κράτη και χρεώνουν ους πολίτες.
  Η ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι διευρωπαϊκή υπόθεση και η επικράτηση της δημοκρατίας περιέχει ένα άλλο σύστημα αξιών. Ένα νέο πολιτιστικό ρεύμα.

 7. @Βάνα
  Έβαλες για πρώτο πρόβλημα, την αθρόα εισροή μεταναστών.
  Την οικονομική κρίση, την μετανάστευση, την αύξηση της εγκληματικότητας, την ανεργία, την κακή και ακριβή νοσοκομειακή περίθαλψη, τη διαρκή πίεση για μείωση συντάξεων και μισθών, την καταστροφή ζωών και περιβάλλοντος ποιος τα δημιούργησε;
  Δεν πρέπει να σχοληθούμε με τα αίτια και τους υπεύθυνους, που δημιουργούν την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, πριν ασχοληθούμε με κάθε επίπτωση χωριστά;
  Ο υπεύθυνος είναι ο ίδιος και τη λύση την πρότεινε ο «κανένας-καθένας».
  Υπεύθυνοι είναι για όλα αυτά μια οικονομική ολιγαρχία που αποτελούνται από τραπεζίτες, χρηματιστές, ιδιοκτήτες και μεγαλοστελέχη μεγάλων εταιρειών και έχουν για υπαλλήλους το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
  Η εξουσία όλων αυτών δεν στοιχειοθετεί «δημοκρατία», αλλά μια «φιλελεύθερη ολιγαρχία». «Φιλελεύθερη», γιατί μας αφήνουν ακόμα να μιλάμε.
  Ένα μικρό παράδειγμα:
  Πλήρωσαν οι κυβερνήσεις (και η δική μας) με χρήματα τους υπεύθυνους της κρίσης, που ήταν χρηματιστές και τραπεζίτες και ζητούν τώρα από μας να πληρώσουμε, με τη μέθοδο των έμμεσων φόρων, τα σπασμένα. Λες κι εμείς φταίμε για την κρίση, μας λένε ότι αυτοί που φταίνε χρηματοδοτήθηκαν και τα θύματα θα πληρώσουν.
  Αυτό λέγεται ολιγαρχία και όχι δημοκρατία.
  Η απάντηση είναι, λοιπόν, αυτό που λέει ο «κανένας-καθένας».
  Η λύση;
  θα το κουβεντιάσουμε.
  Η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι η συζήτηση και η απόφαση.

 8. Με ενδιαφέρον παρεμβάινω για να πω το εξής απλο. Η Ιστορία μας διδάσκει δρόμους και τρόπους ! Αν διαφωνούμε μεταξύ μας φταίει η μη σωστή και ίδια ανάγνωση ή γνώση και ερμηνεία της Ιστορίας.
  Η δική μου άποψη σταράτη και απλή…και γιαυτό πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη είναι!:
  Πρόταση εξουσιας καλά μελετημένη, ρεαλιστική,στρογγυλεμένη χωρίς ακρότητες και εμονές με πολύ αλήθεια που να βγαίνει αβίαστα ως συνισταμένη της θέλησης της λαικής πλειοψηφίας..και που θα την παρουσιάσει μια αναγνωρίσημη ομάδα*.Με ανάλυση της διαστρωμάτωσης της Ελληνικής κοινωνίας και θεσεις για όλα τα ζητήματα.
  *Αναγνωρίσημη σημαίνει οτι δυστυχώς πρέπει να υπάρξουν και άτομα απο τον πολιτικό χώρο που σήμερα ειναι αναγνωρίσημοι και έχουν και μια καλή πορεία που όμως θα πρεπει να κάνουν μια επανεκκίνηση με εντελώς άλλους όρους.Πράγμα πολύ δύσκολο. Στο μπλόκ υπάρχουν διάφορες ιδέες.Πάντως η αποχή και το λευκο μας οδηγεί
  σε καθαρόαιμη ολιγαρχεία… Δηλαδη εκεί που δεν θέλουμε να πάμε.Δεν ειναι λύση..και δέκα να ψηφίσουν
  …αυτοί θα κάνουν κυβέρνηση! Και μη μου πείτε οτι τότε θα ξεσηκωθουν τα δέκα εκατομύρια να τη ρίξουν…διότι τότε θα σας πω οτι χρειάζεται μια οργάνωση!διότι χωρίς οργάνωση θα κάνουν οτι τους λέει ο Χαντζηνικολάου απο την τηλεόραση.Και απο τη στιγμή που συμφωνήσετε οτι χρειάζεται οργάνωση…τίθεται το ερώτημα ..Ποιά οργάνωση, ποιό κόμα ,με ποιό πρόγραμμα και ποιούς;;Ο χρόνος είναι και λίγος και πολύς ,εξαρτάται πως το βλέπει κανείς.
  Μην αμφιβάλεται όμως οτι στην ανθρωπότητα εχουν γεννηθεί και υπήρξαν μεγαλύτερες προσωπικότητες απο το Βούδα το Χριστό το Λενιν τον τσέ …… που όμως οι συνθήκες τους οδήγησαν στο περιθόριο και την αφάνεια διότι δεν ήταν κατάληλες.
  Πιστεύω οτι ο κατάληλος χρόνος για τη δημιουργία ενός κινήματος ήταν το 1985-1995 και οτι τώρα ειναι πιο δύσκολα.Οι συνθήκες δεν ειναι πάντα ευνοικές.Συνήθως ειναι κόντρα. Κάποτε όμως πρέπει να γίνει αλλά με καλή προετοιμασία.
  DIASKRONO`SBLOG
  Ευ.ΔΙ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s