Μια Διέξοδος;

 

«Η Ελλάδα, ακόμα κι αν σχηματιζόταν φαντασιακά μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ κι Αναρχικών, δεν θα έπαυε να είναι μια χώρα μπάχαλο».

 

«Έλα μωρέ τον μαλάκα».  «Ποιός μαλάκας είναι λιγότερο ή περισσότερο μαλάκας από τον άλλο μαλάκα;». 

 

«Επανάσταση είναι η αλλαγή της καθημερινότητας».

 

«Σου είπαν ψέμματα πολλά, ψέμματα σήμερα σου λένε και ξανά.  Κι αύριο ψέμματα ξανά θα σου πούν.  Ψέμματα σου λένε οι εχθροί σου, μα κι οι φίλοι σου σου κρύβουν την αλήθεια.  Που πας με ψεύτικα όνειρα.  Καιρός να σταματήσεις, καιρός να τραγουδήσεις, καιρός να κλάψεις και να πονέσεις, καιρός να δείς».  Θα πρόσθετα και το: «Ψέμματα σου λέει κι ο εαυτός σου.»

 

(Οι τρεις πρώτες φράσεις είναι ανώνυμων φίλων, η τέταρτη δίχως την πρόσθεση, από τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη)

                                                   Η ΠΡΟΤΑΣΗ

 

Κάλεσμα, είτε από όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ ως συνόλου, είτε από τους Οικολόγους Πράσινους, είτε από οποιαδήποτε άλλη οργάνωση, είτε από πρωτοβουλία ανένταχτων πολιτών, είτε ακόμα καλύτερα από όλους μαζί,  για τη συγκρότηση μιάς νέας Πανελλήνιας Κίνησης Πολιτών.

Η Κίνηση αυτή θα έθετε ως κεντρικό της στόχο-όραμα την επανασυγκρότηση κι αναγέννηση της χώρας μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατίας,  ισότιμης ατομικής συμμετοχής κι ευθύνης όλων των πολιτών, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, αξιοκρατίας, δημιουργικότητας, αλληλοσεβασμού κι αμοιβαίας προσφοράς, μέριμνας για τους αδυνάτους και τους περιθωριοποιημένους Έλληνες κι Αλλοδαπούς, οικολογικής προστασίας, εθνικής ανεξαρτησίας, διεθνούς δικαιοσύνης και δημοκρατίας.  Ελευθερίας κι ανεξαρτησίας της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

Η οργάνωσή της θα ξεκινούσε με τη συγκρότηση επιτροπών πρωτοβουλίας ισότιμων πολιτών σε κάθε χώρο κατοικίας, εργασίας, σπουδών, σε κάθε τομέα δραστηριότητας ή κοινού ενδιαφέροντος.  Οι επιτροπές, αναλογικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτές, θα εκλέγαν αντιπροσώπους γιά το Ιδρυτικό Συνέδριο της Κίνησης.  Όλα τα μέλη της κίνησης θα κρίνονταν και θα αξιολογούνταν ισότιμα, δίχως να λογαριάζεται η προηγούμενη ιδιότητα τους.

Το Συνέδριο, ταυτόχρονα με μια ανοιχτή προσυνεδριακή πορεία, θα αποφάσιζε, με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των μελών αλλά και των υπόλοιπων ενδιαφερομένων πολιτών, γιά την εξειδίκευση των θέσεων της κίνησης και για την εκλογή συντονιστικών οργάνων κι αντιπροσώπων-εκπροσώπων σε διάφορα θεσμικά όργανα.

Advertisements

One thought on “Μια Διέξοδος;

 1. Μια πρωτοβουλία εκ μέρους των υπαρχόντων κομμάτων ουδόλως με συγκινεί.
  Ο ΣΥΝ ελέγχεται από μια νεοσταλινική ομάδα, που διαθέτει το αλάθητο. Οι συνιστώσες θα είχαν κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή τους, αν είχαν κάτι να πουν.
  Οι Ο-Π είναι ένα κατασκεύασμα με τη μέθοδο του franchise. Το λένε και οι ίδιοι, σαν υπότιτλο, για να μη το ξεχνάμε: «Μέλος του Ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων». Χωρίς αυτή την «εξουσιοδότηση» θα ήταν κάτι σαν τον Βεργή.
  Οι μεμονωμένοι πολίτες, που αφελώς, θα προσέλθουν σε ένα τέτοιο κάλεσμα, αντί να συζητούν ελεύθερα και αυτόνομα, θα έχουν να αντιπαλέψουν με δοδημένες πολιτικές φράξιες. Δομημένες για κατοχή εξουσίας και όχι σαν έκφραση κάποιων τάσεων.
  Η φθορά των κομμάτων, αλλά και των ανθρώπων είναι βαθιά και θα κληρονομηθεί σε επόμενα σχήματα.
  Μια πρωτοβουλία πολιτών δεν μπορεί να είναι αριστερή ή δεξιά. Η αποκατάσταση της δημοκρατίας έχει ανάγκη από δημοκράτες, ανοιχτούς στο διάλογο.
  Το κάλεσμα να έρθει από μια πρωτοβουλία πολιτών, με κρίσιμη μάζα και κρίσιμη απήχηση. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν εμπεριέχονται στους πρώτους ονόματα που έχουν μια κάποια προβολή για καλό. Και νάναι έτοιμοι να «κάψουν την πρωτιά τους».
  Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες κινήσεις πολιτών εξανεμίστηκαν εξ αιτίας της αδυναμίας τους να δημιουργήσουν απήχηση.
  Και άλλες έσβησαν εξ αιτίας της καρεκλοκένταυρης νοοτροπίας των «πρώτων».
  Προτιμότερο είναι ένα κάλεσμα από ΜΚΟ και κινήσεις πολιτών, μαζί με πολίτες. Διατηρώντας τις όποιες επιφυλάξεις μου προς κάθε τι που αποτελεί συγκροτημένη ομάδα. Αν δεν υπάρξει προσοχή στο ξεκίνημα, Θα οδηγηθούμε σε συνομοσπονδία παρεών αντί για συμπολιτεία ανθρώπων.
  Και μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει ο καθένας που αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία να ξέρει ότι το σύστημα έχει «κάψει» τα μυαλά των ανθρώπων.
  Βουλιάζουν, μένουν χωρίς εισόδημα, χωίς δουλειά, καταχρεώνονται, ο ένοχος είναι λίγο πολύ γνωστός κι όμως δεν αντιδρά. ΚΑΝΕΙΣ. Δεν υπάρχει συνδικαλισμός, δεν υπάρχουν κόμματα, που να έχουν απαντήσεις.
  Τις απαντήσεις τις φτιάχνεις.
  Η κυρία με την επιχείρηση, που της σφραγίστηκε επιταγή, καθόταν στα σκαλιά της Τράπεζας κι έκλαιγε. Γιατί αφού είναι στον «Τειρεσία», δεν δικαιούται ένα μικρό δάνειο.
  Γι΄αυτήν και για πολλούς άλλους ο κόσμος χάνεται, η πιθανότητα αυτοκτονίας έρχεται, η βεβαιότητα του σκοτεινού μέλλοντος είναι εδώ.
  Και κανείς δεν έχει πρόταση.
  Μόνο συζητούν για τα προβλήματα της μετανάστευσης!
  Κι εμείς μαζί.
  «Ψέμματα μας λέει πρώτα απ’ όλα ο εαυτός μας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s