Πρόταση προς Συμπολίτισσες και Συμπολίτες για μια Πρωτοβουλία στο Χώρο των ΜΜΕ

Γιά να μπορεί μια κοινωνία να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της σε οποιοδήποτε επίπεδο, πρέπει προηγούμενα να είναι σε θέση να τα καταγράψει και να μπορεί να διαλεχθεί για αυτά.

Η ελληνική κοινωνία διαλέγεται σήμερα δια των κ.κ. Λαμπράκη, Μπόμπολα, Κυριακού, Αλαφούζου, Κοντομηνά, Κουρή, Τεγοπούλου κι ολίγων άλλων παρόμοιων, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους δέκα, αλλά ελέγχουν το 95% της επικοινωνίας κι ενημέρωσης στη χώρα.  Αυτοί μπορεί να είναι ή να μην είναι  σεβαστοί ως μέλη της κοινωνίας, να κάνουν ως επιχειρηματίες τη δουλειά τους, αλλά δεν είναι απαραίτητα(κομψές οι διατυπώσεις) φερέγγυοι για τη διεξαγωγή ενός δημιουργικού δημόσιου διαλόγου.  Το αυτό, γιά άλλους λόγους, ισχύει και γιά την εκάστοτε διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ.

Εφημερίδες, άλλα έντυπα, ραδιοφωνικοί και μικρής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί, ιστοσελίδες και μπλογκ, πέραν του ότι όλα μαζί δεν φτάνουν ούτε στο νυχάκι της δημόσιας επιρροής π.χ. του Mega, κατά κανόνα καλύπτουν μονομερώς κι όχι πάντα αμερόληπτα τις ανάγκες του δημόσιου διαλόγου.

Είναι τόσα πολλά τα κοινά προβλήματα, τόσο καινούργια ορισμένα από αυτά, τόσο έντονη η παράδοση στη χώρα του ελέγχου της δημόσιας ενημέρωσης κι επικοινωνίας,  αλλά και του φανατισμού, της κοκορομαχίας, του ατεκμηρίωτου αποφθευγματικού λόγου κάθε απόχρωσης, που αν δεν υπάρξει μια δημόσια παρέμβαση μεγάλου και καταλυτικού χαρακτήρα στο χώρο της επικοινωνίας, κάθε συζήτηση περί κοινωνικής προόδου, απελευθέρωσης, μεταρρύθμισης, επαναθέσπισης, αναγέννησης κ.ο.κ. θα καταντά μια ανέξοδη κι αδιέξοδη αυτιστική φλυαρία.

Μια μαζική, δημοκρατική, δίχως ιδεολογικά προαπαιτούμενα, παρά μόνο τον έλεγχο από τους ίδιους τους πολίτες-συμμέτοχους, παρέμβαση στο χώρο των ΜΜΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει τη σπίθα για να μπεί η ελληνική κοινωνία σε μια τροχιά δημοκρατικού και δημιουργικού επαναπροσδιορισμού.

Στόχος η συγκρότηση μιας Εταιρίας Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης Πολιτών που θα χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους πολίτες και για την οποία θα διασφαλισθεί ότι δεν θα μπορεί να την μονοπωλήσει κανένα άτομο ή λίγα άτομα ή κάποια οργανωμένη ομάδα.  Προαπαιτούμενα μόνο δύο:  Τό δικαίωμα του λόγου για όλους, το «άκουσον μεν πάταξον δε».  Η απόλυτη δημοκρατία, το ισότιμο δικαίωμα της ψήφου γιά όλους τους συμμέτοχους και η εφαρμογή της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων.

Αρχικά όσες πολίτισσες κι όσοι πολίτες συμφωνούν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εγχείρημα και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μία συγκέντρωσή τους, για να προσδιορίσουν τόσο τη νομική μορφή όσο και τα επόμενα βήματα της προσπάθειας.  Ως επόμενο βήμα αυτή η  συσπείρωση πολιτών μπορεί να απευθύνει ένα ευρύτατο δημόσιο κάλεσμα γιά συμμετοχή και πλαισίωση του εγχειρήματος.  Ανάλογα με το εύρος της απήχησης της πρωτοβουλίας αυτής θα προσδιοριστούν και οι  μορφές  των ΜΜΕ που θα υιοθετηθούν.

Παράλληλα  η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επεξεργαστεί και να προτείνει μέτρα για τον δημοκρατικό δημόσιο έλεγχο των ήδη υπαρχόντων κρατικών ΜΜΕ.

Όσες Συμπολίτισσες και Συμπολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν σε μιάν αρχική συγκέντρωση για τον ακριβή προσδιορισμό των στόχων και των βημάτων μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στον χώρο των ΜΜΕ, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον υπογράφοντα.  Δημοσιογράφοι ή άλλοι πολίτες που δεν επιθυμούν για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους να εκτεθούν δημόσια, μπορούν άφοβα να συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια με όποιο τρόπο οι ίδιοι επιλέξουν.  Έτσι κι αλλιώς πριν από την προτεινόμενη ιδιωτική συγκέντρωση καμμία δημοσιοποίηση δεν πρόκειται να υπάρξει.  O χώρος κι ο χρόνος αυτής της συγκέντρωσης θα προσδιοριστούν ανάλογα με το μέγεθος της ανταπόκρισης.

Δημήτρης Κουμάνταρος

Advertisements

11 thoughts on “Πρόταση προς Συμπολίτισσες και Συμπολίτες για μια Πρωτοβουλία στο Χώρο των ΜΜΕ

 1. Δημήτρη, είδα τη συγκεκριμένη ανάρτηση στο busy bee του φίλου Μανώλη που παρακολουθώ και ήρθα να σε επισκεφτώ. Αν όντως μαζευτείτε κάποιοι πολίτες, bloggers ή μη, ενημέρωσέ με σε παρακαλώ. Υπήρξα στα media πάνω από 11 χρόνια και ξέρω πως λειτουργεί το σύστημα. Δεν είναι τυχαίο που γράφω σε 7 blogs. Θα συμμετέχω.
  Φιλικά,
  matriga

 2. Αγαπητέ φίλε
  Δεν αμφισβητώ την αγνότητα των προθέσεών σου όμως αμφισβητώ την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης.
  Ας μην ξεχνάμε πως το σημερινό καθεστώς της μονοπώλησης της ενημέρωσης από υα επιχειρηματικά συμφέροντα εργολάβων και νταβατζήβων ξεκίνησε να δημιουργείται από έναν «αγώνα» δεξιών δημάρχων για το σπάσιμο του μωνοπωλίου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (όταν βέβαια ο πολιτικός τους φορέας ήταν «στην απέξω»).
  Πιστεύω λοιπόν ότι η μόνη κατεύθυνση που μπορεί να έχει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα ήταν αυτή του δημόσιου ελέγχου των ΜΜΕ. Και εξηγούμαι:
  Επειδή η πληροφόρηση είναι δημόσιο αγαθό υψίστης σημασίας θα πρότεινα τον διαχωρισμό της οικονομικής διαχείρισης από ην διαχείριση του περιεχομένου της πληροφόρησης.
  Πιο συγκεκριμένα: Όποιος επιχειρηματίας θέλει να κάνει επένδυση σε ΜΜΕ θα έχει μεν την οικονομική διαχείριση του μέσου δεν θα έχει όμως καμμία δυνατότητα παρέμβασης στο πρόγραμμα στην γραμμή και στην στελέχωση των προγραμμάτων. Αυτό που ζητάμε για την ΕΡΤ θα πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Η στελέχωση των μέσων θα γίνεται από ανεξάρτητη αρχή (ΑΣΕΠ) και η ενημερωτική και ψυχαγωγική κατεύθυνση του μέσου θα αποφασίζεται από συλλογικά όργανα στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών των εργαζομένων και της βουλής.
  Η μσθοδοσία δε των στελεχών θα αποφασίζεται είτε από συλλογικές διαπραγματεύσεις είτε από αποφάσεις μιας άλλης ανεξάρτητης αρχής του ΟΜΕΔ.
  Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να ισχύσει και για τα blogs από την στιγμή την οποία αρχίζουν να παίρνουν διαστάσεις επιχειρήσεων ΜΜΕ.

 3. To θέμα είναι ότι όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει!Ημουν νιά και γέρασα περιμένοντας να πραγματοποιηθούν πρωτοποριακά,ριζοσπαστικά,υπέροχα σχέδια.Και δεν φταίνε μόνο τα κοκκόρια για την καθυστέρηση,αλλά περισσότερο τα σκυλιά απ΄εξω που γαβγίζουν άγρια και τα τρομάζουν!Ευχομαι σ΄αυτή τη φάρμα των ζώων να κάνουμε τη…διαφορά!!

 4. Οι ωραίες σκέψεις έχουν την πηγή τους στο ωραίο κομμάτι του εαυτού μας.
  Από όλους ακούς αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τέτοιου είδους ρομαντικά εγχειρήματα. Γιατί;

  Γιατί όπως υπάρχει ένας όμορφος, δίκαιος, υπέροχος εαυτός, έτσι υπάρχει και ο πλεονέκτης, ζηλιάρης κ.ο.κ.

  Έχουμε ανάγκη να εκφράσουμε τον εαυτό μας. Να φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη και όμορφη και η αντιπολίτευση σ΄αυτή την τάση μας βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον εαυτό μας.
  Μπορεί λοιπόν να μην τα καταφέρουμε αν υπερτερίσει ο «κακός» εαυτός μας ή των συνεργατών μας.
  Αλλά έχει πλάκα να προσπαθήσουμε.

  Στην προσπάθεια λοιπόν να εξασφαλίσουμε την επιτυχία χρειάζεται να θέσουμε κάποιους κανόνες για τους συμμετέχοντες, γιατί κανείς δεν είναι απόλυτα αγνός ώστε να λειτουργεί μόνο με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Προτείνω να βρούμε αυτούς τους κανόνες σιγά σιγά χωρίς βιασίνη.
  Παράδειγμα: Αυτή η επιχείρηση χρειάζεται χρήματα. Λέω λοιπόν μερικούς κανόνες που σκέφτομαι:

  1. Όλοι οι συμμετέχοντες θα βάλουν το ίδιο ποσό χρημάτων ώστε να μην έχει κανείς την απαίτηση να χαλιναγωγήσει τους υπόλοιπους επειδή πιθανόν έβαλε περισσότερα χρήματα. Εδώ προτείνω δηλαδή να μην υπάρχει κάποιος σπόνσορας όπως αναφέρει στο σχόλιό του ο φίλος Μανώλης Βασιλάκης
  2. Παίρνουμε σαν δεδομένο ότι μπορεί το όλο πράγμα να αποτύχει και να μην απογοητευτούμε αν γίνει έτσι. Ας είμαστε λποπόν απαλλαγμένοι από προσδοκίες και φόβους.
  Αλλωστε αν μαζευτούμε πολλοί δεν θα χρειαστεί να βάλουμε πολλά χρήματα και ακόμα και αν αποτύχει η προσπάθειά μας θα έχουμε μάθει παρα πολλά πράγματα που θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε.
  3.Μια άλλη σημαντική πρόταση: Έχει καθιερωθεί η Δημοκρατία σαν το πιό καλό σύστημα λειτουργίας μιας ομάδας. Είναι το καλύτερο που υπάρχει ίσως αλλά δεν είναι ικανοποιητικό.
  Ένα από τα προβλήματα της δημοκρατίας για παράδειγμα είναι η απαξίωση των μειοψηφιών.
  Είναι καλό λοιπόν όχι απλώς να κάνουμε ότι αποφασίζει η πλειοψηφία αλλά να λαβαίνουμε υπ’ όψιν τη τη φωνή της μειοψηφίας διαφορετικά θα δυσαρεστηθεί και δεν θα υποστηρίζει την ομαδική προσπάθεια. Το καλύτερο σύστημα λοιπόν είναι, οι μειοψηφούντες, οι διαφωνούντες να αξιοποιηθούν παρά να παραγκονιστούν.
  Η αντιπολίτευση δίνει την ευκαιρία στη δημιουργία δικαιότερων κανόνων δράσης και συνύπαρξης.
  Πιστεύω ψάχνοντας θα βρούμε πολλούς καλούς κανόνες.

  Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά με ενθουσιάζει η ιδέα της κοινωνικής δράσης που δεν έχει γνώμονα μόνο το προσωπικό συμφέρον και βαρέθηκα να τρώω στη μάπα την πλεονεξία και την εγκληματική φιλοδοξία της εξουσίας.
  Απλά μόνο θέλω να επισημάνω ότι η δύναμη φέρνει αλλαζονία και πρέπει ο καθένας που σκέφτεται να συμμετάσχει σ’ αυτή την προσπάθεια να το θυμάται αυτό. Πρέπει να χαλιναγωγήσει πρώτα τον εαυτό του και να καταλάβει ότι η επιβίωση και η ποιοτική ζωή του σημερινού ανθρώπου περνάει ΜΟΝΟ από την ομαδική συνείδηση ΜΟΝΟ από την ομαδική δράση και φροντίδα.

 5. Εν πρώτοις χαίρομαι που ξαναειδα τον κανένα/καθένα επί το έργον, ανησυχούσα με την χρονική απόσταση απο την προηγούμενη ανάρτηση. Σαν σύντομη πρόσθεση στα αμέσως παραπάνω του Περικλή και στο ίδιο μήκος κύματος ρωτάω αν έχεις νούμερα για τα απαιτούμενα ποσά και , ίσως, για τον αναμενόμενο (ή «ελπιζόμενο») αριθμό αρχικών θεατών για να δούμε αν υπάρχει περίπτωση να συντηρείται το όλο θέμα με εράνους σε τακτά διαστήματα όπως τα εναλλακτικά ηλεκτρονικά έντυπα της Αμερικής (ΖNet, antiwar, truthout, …). Η ισο-συνεισφορά είναι μια υγιής λύση στην χαλιναγώγηση αλλά και και το «οτι έχετε ευχαρίστηση» είναι μια εξ ίσου υγιής λύση στο ίδιο θέμα , παρ’όλο που το όριο μεταξύ ευχαρίστησης και ενόχλησης/αθέτησης διαφέρει απο τσέπη σε τσέπη

 6. Νομιζω πως ειναι μια καλη ιδεα.
  Δεν ξερω κατα ποσο θα πετυχει ή οχι, αλλα θετω το yannidakis live στις υπηρεσιες σου. Μεσα δλδ.

 7. Καλησπέρα. Νομίζω οτι αξίζει να προσπαθήσουμε. Προσπάθησε να μορφοποιήσεις το domain των αρθρων σου έτσι ώστε να έχει μικρότερο αριθμό χαρακτήρων και να επικολλάτε στο twitter.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s