«ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ» ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η πολιτική ζωή της χώρας επιβαρύνεται αρνητικά από το γεγονός, ότι πολλοί έντιμοι, ικανοί και μετριοπαθείς συμπολίτες μας αποφεύγουν να συμμετέχουν σ’ αυτήν, φοβούμενοι είτε τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και την μεγάλη ευθύνη που συνεπάγεται είτε την φθοροποιά επίδραση της στη ζωή τους.

Αυτό διατρέχει όλες ανεξαίρετα τις πολιτικές τάσεις κι όλα τα κόμματα.
Εξαιρέσεις υπάρχουν παντού κι όχι λίγες,. Μα είναι οι 300 της Βουλής, οι ηγεσίες των κομμάτων, οι υπουργοί κι ο πρωθυπουργός, οι αξιότεροι των Ελλήνων;

Ίσως η πρωταρχική αιτία της χρεωκοπίας της χώρας είναι, ότι αφήσαμε κι αφήνουμε, αναθέτουμε, πετάμε τη διακυβέρνηση όχι στους καλύτερους αλλά στους πιο πρόθυμους, που δεν είναι συνήθως κι οι καλύτεροι. Και η πραγματικά δημιουργική πολιτική για την κοινωνία κι όχι για το κόμμα είναι δύσκολη και βαρειά εργασία.

Η αλήθεια είναι, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, ότι όση ευθύνη έχει ο πολιτικός, άλλη τόση ευθύνη έχει ο πολίτης που τον επέλεξε, του ανάθεσε , τον ακολούθησε.

Κατ’ αυτήν εδώ τη θεώρηση ο πρωταρχικός πολιτικός στόχος για την Ελλάδα και για κάθε χωριστό πολιτικό χώρο και κόμμα είναι η είσοδος νέων άξιων, έντιμων και μετριοπαθών συμπολιτών μας με διοικητικές ατομικές δυνατότητες στην πολιτική και στη διακυβέρνηση κομμάτων και χώρας.

Δεν μιλάμε εδώ για αριστοκρατία ή δεσποτεία, μα για ανθρώπους που τους παραδέχεται ο κοινωνικός τους χώρος, που ξεχωρίζουν για τις ικανότητες και την εντιμότητά τους, δημοκρατικά με ψήφο πάντα επιλεγμένους. Και που βέβαια έχουν τις δυνάμεις και τη διάθεση να προσφέρουν όχι μόνο το πνεύμα αλλά την ψυχή και το σώμα τους. Η Ελλάδα πράγματι έχει ανάγκη τη συνωμοσία του καλού. Τη συνωμοσία της φανερής πλειοψηφικής διεκδίκησης του έντιμου και ικανού. Του κυριολεκτικά ανα-γεννητικού. Της νέας ίδρυσής της. Αυτό είναι το διακύβευμα, αυτό είναι το ζητούμενο.

Η νοητική πολιτική διαχείρηση της αναγέννησης δεν συνίσταται στο αναμάσημα παλιών δοκιμασμένων συνταγών κάθε μίξης, που εν όλω ή εν μέρει απέτυχαν. Στηρίζεται στην κοπιαστική αλλ’ αναγκαία εργασία, της αξιοποίησης δίχως αγκυλώσεις της εμπειρίας, της συγκεκριμμένης ανάλυσης της συγκεκριμμένης κατάστασης, της συστηματικής ανίχνευσης ρεαλιστικών λύσεων με το μικρότερο δυνατό τίμημα και τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική αποδοχή και συμμετοχή.
Την εργασία αυτή ας τολμήσουν, αψηφώντας το προσωπικό κόστος ή καλύτερα διακρίνοντας την υπαρξιακή ανάγκη-σημασία και το τελικό υπαρξιακό όφελος, να την επωμιστούν οι αξιότεροι, με την ενίσχυση και την συμμετοχή όλων μας.

Το ΠΟΤΑΜΙ σε αυτό το πεδίο βρίσκεται σε προνομιακή αφετηριακή θέση, ως νέο κόμμα δίχως παλιές αρνητικές αγκυλώσεις που και γι’ αυτό το πλησίασαν κατά κοινή ομολογία αρκετοί αξιόλογοι συμπολίτες μας.

Με το συνέδριό του δίνεται η δυνατότητα να κάνει ένα ποιοτικό άλμα και να πρωτοστατήσει. Ν’ απευθύνει δημόσιο κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους κατά καιρούς φίλους του και ν’αναδείξει τό ίδιο σε όλα τα επιτελικά του όργανα σε όλες τις βαθμίδες τους αξιότερους εκ των συνέδρων ανεξάρτητα από την πολιτική τους απόχρωση ή την τοπική τους προέλευση. Και ταυτόχρονα να γίνει το ίδιο στην οργανωτική του συγκρότηση πρότυπο δημοκρατικής αποτελεσματικότητας.

Όποιοα-ος στο ΠΟΤΑΜΙ ή δίπλα σ’ αυτό αισθάνεται ή είναι άξια-ος να αναλάβει οποιαδήποτε ηγετική θέση, επιβάλλεται ν’ αναλάβει πρόθυμα την ευθύνη. Να θέσει υποψηφιότητα ή να προταθεί.

Το κλειδί λοιπόν δεν είναι τόσο το α ή β σχήμα, αλλά οι άνθρωποι που θα το πλαισιώσουν. Και η διαφύλαξη ως κόρης οφθαλμού της δημοκρατικής συλλογικής κι ενιαίας λειτουργίας τους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ως επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ μπορεί να πρωτοστατήσει σ’ αυτό το αξιοκρατικό αναγεννητικό οργανωτικό εγχείρημα. Που είναι ύψιστα πολιτικό. «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ-ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s