Η «ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ» ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Είναι(;) κοινός τόπος, ότι μια από τις βασικές αδυναμίες στο ΠΟΤΑΜΙ τα δύο χρόνια της λειτουργίας του ήταν η απουσία μιας σταθερής συλλογικής καθοδήγησης, ενός επιτελείου, που να δρα πολιτικά κι οργανωτικά δίπλα και μαζί με τον επικεφαλής.
Το επιτελείο ήταν άλλοτε μόνο ο ΣΘ, άλλοτε η Συντονιστική Επιτροπή, άλλοτε η κοινοβουλευτική ομάδα, άλλοτε κάποιοι εναλλασσόμενοι συνεργάτες, άλλοτε ο πολιτικός σχεδιασμός. Δουλειά έτσι δε γίνεται. Η πολιτική μας γραμμή συνολικά και σε επιμέρους θέματα δεν ήταν επαρκώς κι ισομερώς επεξεργασμένη, σταθερή και σαφής μέσα στο χρόνο, δεν διοχετεύονταν και δεν εμπλουτιζόταν επαρκώς μέσα στην όλη οργάνωση του κινήματος και μέσα στην κοινωνία. Επίσης δεν καταφέραμε να επιδείξουμε και να αναδείξουμε συστηματικά και σταθερά μέσα στην κοινωνία τα ηγετικά μας στελέχη και το συλλογικό ηγετικό πρόσωπο του κινήματός μας.
Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για αυτή μας την ανεπάρκεια, πραγματικές κι όχι πλασματικές δικαιολογίες: Το ότι το ΠΟΤΑΜΙ γεννήθηκε και συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, αναπόφευκτα σήκωσε το κύριο και μεγαλύτερο βάρος. Όσοι τον πλαισιώσαμε καλά καλά δεν γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις . Η μικρή συχνά υποκειμενικά κι αντικειμενικά διαθεσιμότητα στελεχών και η κινητικότητά τους. Ο ρόλος των ΜΜΕ στην επιλογή εκπροσώπων με δικά τους κριτήρια.
Τώρα γνωρίζοντας δεν επιτρέπεται καμμιά ολιγωρία. Αν η Ελλάδα έχει ανάγκη την αυτογνωσιακή, δημοκρατική, συλλογική κι αξιοκρατική της επανασυγκρότηση, το ΠΟΤΑΜΙ που θέλει να πρωτοστατήσει σε αυτήν οφείλει να επιδείξει ανάλογα χαρακτηριστικά.
Η ανάδειξη από το Συνέδριό του απ΄ευθείας, δίχως διαμεσολαβήσεις ή επιμέρους εκπροσωπήσεις, της συλλογικής πολιτικής του ηγεσίας δίπλα και μαζί με τον επικεφαλής του είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Το νέο Πολιτικό Συμβούλειο θα πρέπει να συγκροτηθεί, από τα στελέχη εκείνα που ανεξάρτητα από την πολιτική τους απόχρωση είναι τα πιο ικανά κι έντιμα, διατεθιμένα να βάλουν τα χέρια τους στη φωτιά και να πλαισιώσουν συνυπεύθυνα τον Σταύρο Θεοδωράκη. Να αποτελέσουν δηλαδή κατά την κρίση των συνέδρων την «Εθνική Ελλάδας» του ΠΟΤΑΜΟΥ.
ΥΓ: Ακόμα κι αν εκλέγονταν οι ίδιοι τελικά άνθρωποι, είναι λάθος το Πολιτικό Συμβούλειο να εκλεγεί από τοπικούς ή επιμέρους αντιπροσώπους-διαμεσολαβητές, τη ΜΕΣΥΑ δηλαδή, κι όχι από το ίδιο το Συνέδριο. Το Πολιτικό Συμβούλειο είναι ανάγκη να έχει την ίδια νομιμοποίηση με τον Επικεφαλής και να εκφράζει το όλον του κινήματος δίχως τη λογική επιμέρους εκπροσωπήσεων. Η ΜΕΣΥΑ μπορεί μαζί με τον Επικεφαλής να θέτει θέματα ανακλήσεων ή προσθηκών στο Πολιτικό Συμβούλειο μεταξύ δύο συνεδρίων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s