ΑΤΟΜΙΚΗ Ή ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Το ΠΟΤΑΜΙ το έφτιαξε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Εύλογα, το πρώτο αρχικό διάστημα κι εν μέσω απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων που δεν σ’ άφηναν να πάρεις ανάσα, όλα περνούσαν από αυτόν. Ένα κίνημα που θέλει ν’ αναγεννήσει την Ελλάδα πρέπει το ίδιο να είναι πρότυπο δημοκρατικής, συλλογικής, αξιοκρατικής λειτουργίας. Αυτόν τον στόχο υποτίθεται ότι έρχεται να εξυπηρετήσει το 2ο συνέδριό μας. Κανείς από τη μεγάλη πλειοψηφία των εθελοντών του κινήματος δεν αμφισβητεί τον ιδιαίτερο ρόλο του ΣΘ. Όμως αυτό που απαιτείται, είναι να έχει μια ισχυρή συλλογική ηγεσία δίπλα του, στην οποία να εντάσσεται. Η δημοκρατία και η συλλογικότητα είναι φετίχ. Γιατί διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επεξεργασία, την υλοποίηση και τον δημιουργικό έλεγχο των αποφάσεων και των ανθρώπων.
Η πρόταση Καταστατικού της ΚΟΕΣ δεν διασφαλίζει την δημοκρατική, συλλογική, αξιοκρατική λειτουργία και διαιωνίζει την αναποτελεσματική όπως έχει αποδειχτεί μονοπρόσωπη λειτουργία του κινήματος. Για τους παρακάτω λόγους:
Μόνο ο Επικεφαλής εκλέγεται από το συνέδριο, έχει δηλαδή τη νομιμοποίηση του ανώτατου οργάνου, εν προκειμένω μάλιστα του συνόλου των εθελοντών. Όλα τα άλλα όργανα εκλέγονται μέσω κατακερματισμένων ομαδοποιήσεων. Επίσης μόνος του τελικά ο Επικεφαλής επιλέγει την ΚΟΕΣ του επόμενου συνεδρίου, όπως συνέβη και με τοπαρόν, καθώς και τους υποψηφίους βουλευτές. Το Πολιτικό Συμβούλειο, το οποίο μάλιστα είναι το μόνο όργανο για το οποίο δεν περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος εκλογής του, δεν αναφέρεται ως αποφασιστικό δεσμευτικό όργανο, συνεδριάζει δε τακτικά μόνο μια φορά το μήνα. Εκλέγεται δε, όχι μέσω του συνεδρίου ή μέσω ενός οργάνου που επιλέγει το συνέδριο, αλλά μέσω αντιπροσώπων των τοπικών ή ειδικών οργανώσεων οι οποίοι πολλές φορές δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους. Αυτοί συγκροτούν τη Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% διορίζεται. Αυτός ο τρόπος εκλογής υποτίθεται ότι δίνει μεγαλύτερο ρόλο στις τοπικές ή ειδικές οργανώσεις. Ενώ στη πραγματικότητα αφαιρεί εξουσία από το σύνολο των οργανώσεων που παρευρίσκονται στο συνέδριο και τη δίνει σε διαμεσολαβητές-αντιπροσώπους οι οποίοι αναπόφευκτα εκλέγονται κι εμφρονούνται και με τοπικά κι ειδικά κι όχι καθολικά αξιοκρατικά κριτήρια. Με το 30% μάλιστα εξ αυτών να διορίζονται.
Αξίζει επίσης ν’ αναφερθεί ότι για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Επικοινωνίας των μελών, προβλέπεται η δυνατότητα αναφοράς μόνο σε τοπικά ή ειδικά θέματα κι όχι ελεύθερα σε οποιαδήποτε ανεξαίρετα θέμα πολιτικής ή οργάνωσης. Ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η απαγόρευση της οριζόντιας επικοινωνίας των μελών πέραν των τοπικών ή ειδικών οργανώσεών τους. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται. Ποιός ο λόγος τέτοιων φοβικών περιορισμών την εποχή της ηλεκτρονικής επικοινωνιακής επανάστασης τη στιγμή όπου η χώρα αλλά και το ΠΟΤΑΜΙ έχουν ανάγκη από περισσότερες δημοκρατικές ανάσες;
Για να μπορέσει το ΠΟΤΑΜΙ να κάνει ένα ποιοτικό άλμα, που θα το βοηθήσει στη συνεισφορά του στη χώρα και θα το καταστήσει αξιόπιστο στον ελληνικό λαό, θα πρέπει εκτός από την καινοτόμα πολιτική του πλατφόρμα, να εκλέξει στο συνέδριό του και να παρουσιάσει τη δική του «Εθνική Ελλάδας». Με τα στελέχη εκείνα που οι σύνεδροι κι όχι οι εκλεγμένοι και διορισμένοι διαμεσολαβητές θα κρίνουν ως τα πιο έντιμα κι άξια, ικανά να εκφράσουν παρά τις όποιες διαφορές τους το όλον του κινήματος.
Πρακτικά μια αντιπρόταση:
-Το συνέδριο εκλέγει εκτός από τον Επικεφαλής το Πολιτικό Συμβούλειο (ΠΣ) .
Το ΠΣ έχει 51 μέλη. Τον Επικεφαλής. 13 εκπροσώπους των περιφερειών της χώρας κι έναν του εξωτερικού και 3 εκπροσώπους της νεολαίας, οι οποίοι εκλέγονται με μονοσταυρία στις σχετικές λίστες από το σύνολο των συνέδρων. 33 εκπροσώπους που εκλέγονται με ανοιχτή λίστα από το σύνολο των συνέδρων και με δικαίωμα εως 9 σταυρών. Για την εκλογή των 33 και των 3 της νεολαίας προβλέπεται ποσόστωση γυναικών.
-Το ΠΣ συμμετέχει αυτοδίκαια στις συνεδριάσεις της ΜΕΣΥΑ, αποτελεί συστατικό της. Με αυτή τη νέα μορφή και τη διευρυμένη της σύνθεση η ΜΕΣΥΑ είναι το ανώτατο όργανο του κινήματος μεταξύ δύο συνεδρίων. Το ΠΣ είναι το ανώτατο όργανο μεταξύ δύο συνεδριάσεων της ΜΕΣΥΑ. Αυτό επιλέγει τους υποψήφιους βουλευτές και συγκροτεί την ΚΟΕΣ. Αυτό εποπτεύει το Συμβούλειο Αξιολόγησης κι Αξιοποίησης Στελεχών, που έχει συμβουλευτικό ρόλο και μπορεί ν’ αποφασίζει τη διεύρυνσή του. Συνέρχεται τακτικά ανά μήνα ή δίμηνο. Εκλέγει 11μελές Εκτελεστικό Συμβούλειο (ΕΣ) με ανοιχτή λίστα και τρισταυρία. Το ΕΣ συνέρχεται σε διαρκή βάση και είναι το αποφασιστικό όργανο μεταξύ δύο συνεδριάσεων του ΠΣ.
-Κανείς δεν διορίζει κανένα. Η ΜΕΣΥΑ, το ΠΣ και το ΕΣ έχουν τη δυνατότητα με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών τους, να διευρύνουν τη σύνθεσή κατά το 20% των μελών τους.
-Απαλείφεται κάθε περιορισμός στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Επικοινωνίας και στην οριζόντια επικοινωνία των μελών.
-Προβλέπεται η εκλογή από το ΠΣ εκτός του οργανωτικού και του πολιτικού γραμματέα. Αυτός προΐσταται των τομέων πολιτικής και του κοινοβουλευτικού γραμματέα κι αναπληρώνει τον επικεφαλής σε περίπτωση απουσίας του. Η πολιτική είναι έργο πολύ ευρύτερο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας.
Το ΠΟΤΑΜΙ κλυδωνίζεται. Η χώρα κλυδωνίζεται. Ας διερωτηθεί ελεύθερα και με τόλμη η κάθε μια κι ο κάθε ένας εθελοντής, με ποιό τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημιουργική μας ενότητα και ν’ αναβαθμίσουμε το ρόλο του κινήματός μας. Δίχως φαντασιακά χάρτινα στρατόπεδα, δίχως προσωπικά καπρίτσια. Το αύριο είναι μια συλλογική μας υπόθεση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s